Järjestä tilaa keväälle

13.03.2024

Kevät on virallisesti alkanut! Siis ainakin jos katsoo kalenterista. Vielä maaliskuussa harvoin voi laittaa kaikkia talvikamppeita syrjään ja kaivaa keväisempää esille. Valmistautua kuitenkin voi. Mutta jos kohdalle sattuu upeita aurinkopäiviä, älä ihmeessä käytä niitä kaappien tonkimiseen! Loskapäiville ja -viikoille sen sijaan kaappien perkaaminen on oikein mukavaa puuhaa (ihan totta!).

Ota tästä yksi kategoria kerrallaan haltuun ja ota ensimmäiset askeleet kohti kevättä:


Talven harrastukset

Kun nyt mietit päättyvää talvea, millaiselta se näytti? Ehditkö tekemään niitä asioita, joita halusit? Vai jäikö jokin asia "olisi pitänyt" -asteelle? Ehkä ne sukset siellä varaston nurkassa huutelivat jotain ladulle pääsemisestä? Tai pari ämpäriä jäi odottelemaan jäälyhtyjen tekoa?

Jos näin pääsi käymään...

Oliko asia sellainen, jota oikeasti olisit halunnut tehdä? Mikä esti tämän? Kävikö niin, että sait raivattua kalenteriisi tilaa hiihtolenkille yhden kerran, mutta silloin et joko löytänyt suksia/monoja/sauvoja/sopivia housuja? Tai niin, että löysit kyllä etsimäsi, mutta kaikki kamppeet eivät olleet ihan siinä kunnossa kuin piti?

Ratkaisu: Nyt kun vielä muistat.. Listaa kaikki huoltotoimenpiteet, joita talvivarusteillesi pitää tehdä. Laita kalenteriin ne hommat, jotka voi ja kannattaa hoitaa ennen talviteloille laittoa. Ja todella hoida ne. Esim. luistimien teroittaminen tai uuden suksipaketin hankkiminen. Jos taas asiaa ei voi tai kannata hoitaa nyt, laita se itsellesi kalenteriin ensi syksylle loka-marraskuulle. 

Vai oliko "olisi pitänyt"-asia sellainen, jota et ehkä tullut tehneeksi sen takia, että se ei ole sellaista mitä oikeasti haluaisit tehdä? Miksi sen tekeminen tuntuu silti tärkeältä? Onko kyse esimerkiksi halusta elää "täydellinen lapsuuden talvi" uudestaan? Tai pelosta? Tyyliin "jos en nyt nauti/hyödynnä tätä talvea, universumi kostaa ja kuolen ennen kuin saan uuden mahdollisuuden!"

Ratkaisu: Armo! Olemme vapaita muuttamaan mieltymyksiämme vuosien kuluessa. Jos joskus tykkäsit luistella, ei se tarkoita, että luistelua on suoritettava jatkossakin x määrä / talvi hamaan hautaan saakka. Jos sama kaava on toistunut jo monta vuotta... Voisiko olla vapauttavaa luopua asiasta kokonaan? Ainakin toistaiseksi. Ei enää vanhoja huonokuntoisia luistimia naulakossa muistuttamassa, että a) ne pitäisi huoltaa ja b) pitäisi ehtiä luistelemaan. Voisitko luottaa, että löydät uudet luistimet kirpputorilta sitten joskus, jos alat taas tuntea aitoa halua palata jäälle?

Vai onko kyseessä asia, jota ihan oikeasti haluaisit tehdä, mutta aikataulu ei vain anna myöten? Tai jos antaa, se on hirveän säädön ja tuskan takana.

Ratkaisu: Karsi odotuksia. Siirrä tuonnemmaksi. Ehkä muutaman vuoden päästä asia on ihan eri tavalla mahdollista? Ja ehkä voit tehdä jotain pientä jo nyt sen eteen, että olet täydessä iskussa tarttumaan toimeen, kun aikaa vapautuu? 

Yhteenvetona talven harrastuksista:

Karsittavaksi: ajatuksia täydellisestä talvesta, suorittamis-ajatuksia ja pitäisi-asioita.

Järjestettäväksi: kalenterista yksi päivä sille jutulle, mikä saa sinut kaikkein eniten tuntemaan, että olet elossa. Vielä on talvea jäljellä...


Talvivaatteet

Onko varastossa joku takki, joka ei tänäkään talvena päässyt ulkoilemaan kertaakaan? Oliko toppahousuissa aina nihkeä olo tai päästivätkö kengät kaiken loskan sisäänsä? Tässä kohtaa on hyvä tehdä rehellinen inventaario, ja luopua sellaisista vaatteista, jotka eivät enää täytä käyttötarkoitustaan. (Välihuomio: jos käyttöikä loppui  liian nopeasti, laita rohkeasti reklamaatiota ostopaikkaan.)

Samoin kuin harrastusten kohdalla, laita itsellesi kalenteriin kaikki talvivaatteisiin liittyvät tehtävät. Kuten takin vetoketjun korjaaminen/korjauttaminen, kenkien käyttö suutarilla tai villakangastakin vieminen pesulaan. 

Karsittavaksi: Vaatteet, jotka eivät enää täytä käyttötarkoitustaan.

Järjestettäväksi: Sopiva tila, jossa voit säilyttää talvivaatteitasi ja -asusteitasi niin, että ne säilyvät hyvinä vielä pitkään.


Kodin talvi

Somistatko kotiasi vuodenaikojen mukaan? Ehkä kaapeissasi pyörii kynttiläkippoja, jotka eivät kuitenkaan lopulta pääse koskaan esille. Voisiko tällaisista tavaroista luopua kokonaan? Kuinka paljon tilaa käytät/haluat käyttää kodistasi tällaisten tavaroiden säilyttämiseen?

Entä haluatko yhä jatkaa kausittaista sisustuksen vaihtelua, tuoko se sinulle iloa?  Paljonko aikaa käytät sisustuksen vaihtelemiseen? Ovatko nämä linjassa omien toiveidesi kanssa? 

Karsittavaksi: Sisustusesineet, jotka eivät päässeet tänä talvena esille. 

Järjestettäväksi: Tila niille sesonkitavaroille, jotka haluat yhä säilyttää. Sellainen, josta löydät ne vielä ensi talvenakin! 


PS. Näihin pohdintoihin sopii hyvin avuksi Hehkeä koti -työkirjani. Sen pääset lataamaan tästä.