Kolme ajatusta auttamaan shoppailun vähentämisessä

02.11.2023

Kodin tavaramäärän vähentäminen on turhaa, jos uutta tavaraa tulee vähintäänkin samaa tahtia sisään. Jos tavaroiden kertymisen taustalla on oma liiallinen shoppailu, ja haluaisit vähentää...

Tässä avuksesi muutama ajatus, jotka ovat auttaneet itseäni:


Älä aloita uutta harrastusta ostamalla uutta tavaraa

Olen asettanut itselleni säännön: kokeilen uutta harrastusta (tai mitä vaan innostuksen kohdetta) vähintään kolme kertaa, ennen kuin saan ostaa mitään siihen liittyvää välineistöä, Nuorempana oli nimittäin tapana, että ensin hankittiin kamppeet ja sitten vasta kokeiltiin. Esimerkiksi juoksuvaatteita on tullut ostettua... Vaan aloitinko juoksemisen? Enpä aloittanut. (Koska juoksu on saatanasta! Ja tämän olisi voinut todeta ilman yhdenkään uuden tavaran ostamista.)

Toisekseen: alkuun on helppo sortua ostamaan kaikki mahdollinen, minkä uskoo olevan hyödyksi. Kun olet harrastanut/tehnyt jotakin asiaa pidempään, huomaat kyllä mitkä välineet oikeasti ovat hyödyllisiä ja mitkä eivät. Vältyt hutiostoksilta.


Tehdäkseen asiaa X, ei tarvitse näyttää asian X tekijältä 

Lintuja voi käydä bongailemassa silloin tällöin ilman, että jokaisen vastaantulijan täytyy jo kilometrin päästä tunnistaa mitä ollaan menossa tekemään. Vaikka tietysti on houkutteleva ajatus, että joku ajattelisi jotakin tämän kaltaista: "Ahaa tuolla menee aito lintubongari! Hän on varmasti asiantunteva ja osaava kaveri!"

Tämä(kin) on ollut itselleni haaste. Mutta varmaan ikä on tehnyt tehtävänsä, eivätkä muiden mielipiteet (oletetut tai ääneen lausutut) enää kiinnosta ihan niin paljoa. Ei tarvitse yrittää todistaa mitään kenellekään.

Ja jos joku ei pidä sinua vakavasti otettavana sen takia, miltä näytät... Hän ei taida perustaa arviotaan ihan oikeisiin asioihin!


Osta uutta vasta, kun oikeasti huomaat käyttötarpeen

Tässä maailmanajassa emme kuole, vaikka viimeinen t-paita hajoaisi ja varapaita olisi vielä kaupassa. Todennäköisesti kaapista löytyy joka tapauksessa joku yläosa, millä voi hädän hetkellä lähteä kauppaan. Kaikkeen ei tarvitse varautua. 

Toinen tähän liittyvä asia on "täydellisen vaatekaapin" suunnittelu, johon olen ainakin itse sortunut. Ja käyttänyt siihen uskomattoman paljon aikaa ja ajatusenergiaa. 

Ja onko minulla kaiken tämän tuloksena sitten se täydellinen vaatekaappi? Eipä ole, ei. Sen sijaan olen ostanut vaatteita, jotka eivät sovi minulle ollenkaan. Ja vieläpä jotain sellaista käyttötarkoitusta varten, mitä ei edes ollut tulossa. Kuten "tämän jakun laitan sitten työhaastatteluun". Jaa mihin? No työhaastattelukutsu kyllä tuli, mutta ei sellaiseen paikkaan missä olisi tarvittu jakkua.


Onko tullut sorruttua vastaaviin hutiostoksiin? Tule juttelemaan instagramissa @hehkeaorganizing!